24 januari 2006

The land of the free?

Daarnet gelezen op de Belgatelex:

CIA ontvoerde mensen om later te folteren

BRUSSEL - Het is bewezen dat de Amerikaanse geheime dienst CIA in Europa mensen heeft ontvoerd om ze over te maken aan landen waar ze gefolterd zijn. Er zijn evenwel nog geen formele bewijzen dat de CIA in Polen, Roemenië of andere Europese landen over geheime gevangenissen beschikte.

Dat staat in een tussentijds rapport van het onderzoek dat Dick Marty namens de Raad van Europa voert. Marty bevestigde dat de Amerikaanse geheime dienst in Europa mensen ontvoerde en overbracht naar landen waar ze gefolterd zijn. Volgens de Zwitser staat het vast dat de CIA de voorbije jaren honderden geheime vluchten uitvoerde in Europa. Verwijzend naar de verklaringen van Amerikaanse functionarissen stelt hij dat "er heel wat bewijzen zijn van het bestaan van een systeem van delokalisering of outsourcing van folteringen".

Hoewel er nu nog geen bewijs is voor het bestaan van geheime gevangenissen in Europa, zijn er volgens Marty talrijke aanwijzingen die verder onderzoek naar het bestaan van deze gevangenissen wettigen. (lim)


"The home of the brave and the land of the free", zeggen ze dan. Misselijk word ik ervan.

6 opmerkingen:

Karolien zei

misselijkmakend, afgrijselijk, en toch blijft de verbazing beperkt.

Goe bezig in the oval office!

Spruit zei

De bron is het persbureau Belga. De titel klopt inderdaad niet helemaal. Gisteren op de trein zat ik te lezen in Het Nieuwsblad van die dag. Iemand had die achtergelaten op de trein. Vreselijk frustrerend was het om die krant te lezen. Als voorbeeld het volgende artikel:


Minderjarige dood na messteek

In Molenbeek is het zaterdagavond een tijd onrustig geweest na de moord op een jongen van 16. Hij kreeg ruzie met vier of vijf andere jongeren. Iemand stak hem in de keel. De jongen stierf in het ziekenhuis. De daders sloegen op de vlucht en zijn spoorloos. Daarna verzamelde zich een grote groep jongeren. Het kwam bijna tot rellen. De federale politie moest de gemoederen komen bedaren. Waarschijnlijk gaat het om een uit de hand gelopen ruzie, maar een afrekening is niet uitgesloten. Het slachtoffer stond niet bekend als lid van een jongerenbende.
***EINDE***

Wat doet die laatste zin daar in hemelsnaam? Is de norm misschien dat allochtone jongeren lid zijn van een bende?

Anoniem zei

Andere denkpiste: waarom is het logisch dat je aanneemt dat het om een allochtonenbende gaat, zonder enige vermelding daaromtrent? ;-)

Anoniem zei

Inderdaad. Ik vroeg het me ook meteen af. Ik heb het drie keer herlezen om zeker te zijn dat ik geen woord had gemist.

Karolien zei

Got you there, er wordt in het artikel zelfs niet vermeld dat het om een allochtone jongen gaat (wat ze wel op tv en op de radio gezegd hebben).
En zo vreemd vind ik het eigenlijk niet om te vermelden dat een jongen die neergestoken is voor zover geweten niet behoort tot een bende...

Spruit zei

Jullie zijn allemaal heel opmerkzaam. Ooit al aan een carrière in de journalistiek gedacht? ;-)